Keramické nože - pro a proti

Keramické nože ná Vás dnes vybafnou na každém rohu. Je přirozené, že se člověk snaží dopídit nějakých informací, než si eventuálně keramický nůž koupí, nebo než ho případně koupí matce k Vánocům. Zde se Vám budeme snažit shrnout všechny pro a proti keramických nožů bez předsudků a hlavně beze snahy keramické nože nějakým způsobem propagovat a přehánět.

Je jasné, že každá novinka má svoje silné stránky a slabiny. Nejinak je tomu v případě keramických nožů, které rozvířily diskusi na internetu i v kdejakém koutě hospody. Jsou skutečně tak dobré, aby člověk sáhnul hlouběji do peněženky? A jak je tomu s jejich příslovečnou křehkostí?
Autor: Albert Keramik
keramický nůž

Keramické nože a jejich výhody


Keramické nože - ostré jako břitva

Keramické nože, stejně jako kvalitní ocelové, mohou být nové a naostřené nevýslovně ostré, jako zmiňovaná břitva. Oxidace kyslíkem a otěr měkčí oceli ale s ostřím klasického nože celkem brzy zatočí a nastává potřeba jeho ostření. Určitě si vybavujete tvar starších ocelových řeznickách nožů, které se ladí ocílkou i několikrát za den. Moc z nich nezbylo! A teď si představte, že nabroušenou ocel, jejíž maličké hoblinky jsou magnetické a z nože samy dobrovolně neseskočí, pravděpodobně někdo snědl! Myslím není třeba zdůraznit, že se keramické nože neostří, pokud se nepoškodí. Ostří při správném používání vydrží třeba i pět let a až se opravdu otupí, výrobce nůž zpravidla sám zadarmo doostří a třeba drobné vady na čepeli opraví.

Keramické nože a pachy

Jistě jste si všimli, že ocelový nůž přenáší mezi jídly pachy a chutě. Je to dané tím, že drobná vrstvička oxidů železa na povrchu zachytí do svých pórů šťávy z jídel a jak se tento oxid otírá o další potravinu, ulpí spolu s ním i chutě. Rozhodně bych vám nedoporučoval krájení mexických papriček těsně před přípravou kojenecké stravy! Ocelový nůž jen tak snadno chuti papriček nezbavíte a dítě bude řvát jako při trhání mandlí - a pravděpodobně se tak i bude cítit. Keramické nože jsou naproti tomu vyrobeny z materiálu, který neobsahuje téměř žádné póry a neoxiduje. Díky tomu stačí rychlé opláchnutí vlažnou vodou a čepel nepřenáší ani chutě, ani pachy.

Keramické nože a hygiena

V návaznosti na nízkou až zanedbatelnou pórovitost je třeba zdůraznit, že podobně jako keramické nože nepřenášení pachy nebo příchutě, nepřenášejí ani případné bakterie, které se eventuálně mohou vyskytovat v syrovém mase, a které se vaření zničí, ale mohly by se přenést nožem na syrovou zeleninu nebo pečivo. Prostředí zoxidovaného železa je rájem pro bakterie, jakkoliv se to zdá být nemožné. Vzpomeňte si ale, jak Vám lékaři vnucovali očkování proti tetanu, když jste se v dětství poranili o rezavý hřebík - přesně ze stejného důvodu! Keramické nože jsou z tohoto hlediska naprosto bezpečné, protože jejich hladký neprostupný a inertní povrch je pro bakterie zcela nehostinný.

Keramické nože nic neváží

Než si pokrájíte pět mrkví do polévky, nepocítíte pravděpodobně nic. Ale zkuste si to na táboře, kde vaříte pro padesát hladovců, a zjistíte překvapivou věc - nůž má svoji hmotnost a ta je s každou další paprikou nebo kuřecím řízkem větší, až Vám bolestí div že neupadne rameno. Keramické nože vynikají nepatrnou hmotností a není nikterak překvapivé, že si je kvůli tomu vybrali i profesionální kuchaři na některé svoje práce. Keramický nůž Vám v ruce neztěžkne, je lehký jako pírko.

Keramické nože nerezaví

Jak jsme zmiňovali na začátku, keramické nože neoxidují a tím pádem u nich nedochází k několika zásadním problémům, běžným u ocelových nožů. Keramické nože se především tak rychle neotupí. Tenké ostří ocelového nože je náchylné na korozi a otěr měkčích oxidovaných částí. Proto nerezové nože vydrží déle ostré, než ocelové, ale ruku na srdce - kolik nerezových nožů doma máte? Stejná výhoda, nebo rozdíl, mezi ocelovými, nerezovými, nebo dokonce keramickými noži, je zmíněné přenášení pachů a riziko kontaminace potravin.
keramické nože

Keramické nože - nevýhody

Abychom byli trochu spravedliví, keramické nože mají přirozeně i svoje stinné stránky, nebo chcete-li slabiny. Že ani v těchto případech lidová šuškanda nemá tak docela pravdu, je už tak nějak běžný jev.

Keramické nože a jejich křehkost

Ocel je ocel, a zůstane ocelí i v případě, že dají výrobci keramických nožů do marketingu poslední peníze. Je jasné, že nešetrné zacházení, jaké si můžeme dovolit s některými ocelovými noži za cenu zoubků, nebo tupého ostří, vedlo by u keramických nožů k jejich destrukci.Vývoj keramických nožů jde stále dopředu a tak dřívější mouchy rychle mizí s novými modely, tvary a technologiemi. Dříve bylo upuštění keramického nože na podlahu rovno jeho zkáze, dnes se ukazuje, že kvalitní keramické nože vydrží celou řadu nepěkných pádů.
Ani tak Vám to neradíme zkoušet. Na internetu je místo toho kvantum amatérských videí, kde se lidé předhánějí v pokusech keramické nože zničit. Začít můžete třeba tam. Závěrem je třeba říci, že pokud Vám doma nevydrží ocelové nože bez ohnutých špiček a zubů na ostří, keramické nože asi nejsou nic pro Vás.

Keramické nože a cena

Tím, že se keramické nože neprodávají v cenové kategorii nejlevnějších sad nožů, které dostanete i se stojanem za několik stokorun v hypermarketu, lidé si myslí, že jsou keramické nože drahé. Je třeba zdůraznit, že keramický nůž je profesionální nástroj a podle toho také stojí. Jakýkoliv ocelový nůž srovnatelných parametrů i se všemi svými dříve diskutovanými nevýhodami oceli proti keramice stojí stejně, nebo i více. Keramické nože zdaleka nejsou drahé!

Keramické nože se nehodí na každou práci

Keramický nůž není univerzálním nástrojem. V blízkosti kostí, pecek ovoce, ve zmrzlých potravinách, nebo u ztvrdlé kůrky chleba - všude tam hrozí jeho brzký konec, do tenka vybroušené ostří nesnese žádné páčení. Ocelový nůž přirozeně také není těžké zničit, ale před definitivním zlomením přece jen klade o hodně tužší odpor. Keramické nože na současné technologické úrovni nejsou určeny jako univerzální nástroj do kuchyně!

Žádné komentáře:

Okomentovat