Otázky a odpovědi

V posledních několika týdnech na moji adresu přišlo několik dotazů a připomínek k našim článkům. Musím říct, že když jsme si vybírali aplikaci pro náš blog o keramických nožích, vůbec jsme nepomysleli na to, jak jednoduché nebo složité bude pro naše návštěvníky do blogu přispívat, ptát se a reagovat. Okénko pro reakce čtenářů pod každým článkem sice máme, ale vyžaduje vlastnictví některého z uvedených účtů kvůli identifikaci přispivatele. Taková buzezrace se nám líbí asi tolik, co Vám (čili vůbec) a proto jsme zvolili tuto trochu složitější variantu - posílejte své dotazy na adresu albert.keramik@gmail.com a my je sem budeme postupně zveřejňovat i s případnou odpovědí. Děkujeme za pochopení.

------------------------------



From: "Ales Koukal" aleskoukal@gym.jesenik.cz
Sent: Wednesday, December 05, 2012 11:07 AM
To: albert.keramik@gmail.com
Subject: Děkuji za

Dobrý den,
děkuji vám za článek o výrobě keramických nožů protože jsem psal na toto téma pololetní práci a neumím moc anglicky abych si to sám přeložil. Text jsem ale neokopíroval, napsal jsem ho podle sebe, tak snad to takhle půjde. Děkuji
Aleš Koukal, Jeseník


Albert Keramik:
Ahoj Aleši, samozřejmě jsme rádi, že naše práce nějak posloužila. Je dobře, že jsi text neobšlehnul doslova, na to by ti asi ve škole přišli. Máme ještě nějaké články rozpracované, takže jestli chceš k něčemu ještě vědět něco navíc, klidně zase napiš.

------------------------------


Od: "Milena Korejsová" milena-korejs@seznam.cz
Komu: albert.keramik@gmail.com
Kopie:
Datum: Tue, 11 Dec 2012 15:57:07
Předmet: kde se dají půjčit keramické nože


Dobrý den a pěknou sobotu přeje Milena z Benátek nad Jizerou.
Straně ráda bych si keramický nůž nebo dva koupila, ale nevím, jak se s nimi bude krájet. Slyšeli jste někdy o něčem, že by se dal keramický nůž vypůjčit a až potom zaplatit? Přijde mi to trochu riziko, když bych nůž třeba za pět set měla doma zbytečně kvůli tomu, že se mi s ním špatně krájí.


Jiří Kolbaba:
Zdravíme do Jeseníku! O možnosti půjčit si někde keramické nože před jejich zakoupením jsme bohužel nikdy neslyšeli. Celkem chápu, že se Vám nechce investovat peníze do něčeho, co třeba nemusí do budoucna splnit Vaše očekávání, ale tak to už ve světě chodí. Jestli si chcete keramické ostří vyzkoušet za relativně malé peníze, zkuste třeba některý z těchto produktů:
http://www.homeware.cz/noze-podle-delky-ostri/keramicky-nuz--7-62cm-2 za 199 Kč Vás určitě nezruinuje, nebo větší
http://www.homeware.cz/noze-podle-delky-ostri/keramicky-nuz-loupaci-10-16cm-2 za 299 Kč.

------------------------------

Od: stenly02@seznam.cz
Komu: albert.keramik@gmail.com
Kopie:
Datum: Sun, 13 Dec 2012 11:23:01
Předmet: černé keramické nože


Dobrý den,
jak poznám černý keramický nůž, který byl vyrobený druhým spékáním v CO2 atmosféře od nože nabarveného na černo? Když se člověk podívá a vidí keramické nože zelené nebo oranžové, ty určitě nebyly spečené speciálním způsobem se špenátem a pomeranči! Ptal jsem se v prodejně domácích potřeb prodavačky, jestli jsou černé kermické nože u nich ve výloze karbonizované, ale nevěděla vůbec nic!
Stanislav, Brno

Albert Keramik:
Dobrý den, bohužel, pokud neví nic prodavači, o moc víc se toho na místě nedozvíte. Pokud není nějaká srozumitelná informace přímo na balení keramického nože, bude asi nejlepší se podívat na internetové stránky výrobce, případně jim napsat dotaz. Obecně si nemyslím, že by byl u černých keramických nožů nějaký dramatický rozdíl od bílých, přecejen se pohybujeme kolem tvrdostí na úrovni drahokamů topazu a korundu, které jsou tvrdší, než drtivá většina minerálů na Zemi. Spíš jde o to, aby se černé keramické nože neprodávaly dráž, než bílé, pokud by byly jen barvené.

------------------------------


Od: "Ing. Jarmil Kočička" kocicka@alstom.com
Komu: albert.keramik@gmail.com
Kopie:
Datum: Wen, 19 Dec 2012 17:05:25
Předmet: Dotaz



Dobrý den, jak je to s těmi vitamíny a keramickými noži, není to celé jen trik?
Jarmil, přelouč


Albert Keramik:
Dobrý den pane Jarmile. Osobně to nemáme možnost vyzkoušet, narazili jsme ale na vědecké články, kde byl zkoumán vliv zoxidovaného železa na povrchu ocelových nožů na koncentraci vitaminu C v krájeném ovoci. Podle abstraktu (za přečtení celého článku se platí) to vypadá, že ocelové nože skutečně vitamin C odbourávají, respektive urychlují jeho přirozený enzymatický rozpad. Nejhůře dopadly nože zoxidované a rezavé, o něco lépe čerstvě nabroušené (ale taky špatně - na ostří zůstaly miniaturní kousky kovu), lepe pak obyčejný ostrý ocelový nůž a nejlépe pak nůž nerezový.
Keramické nože naproti tomu nezanechávají v potravinách žádné kovové ionty, vlastně tam nezanechávají nic. Použití keramických nožů tak zabraňuje rychlé degradaci vitamínů v ovoci.


1 komentář:

  1. Dobrý den, jak přesně se keramické nože ostří? Myslel jsem, že brousek na normální nože musí být dostatečně tvrdý i na keramické nože. Mám jeden hodně dobrý kapesní keramický zavírací nůž a byl jsem zvyklý si brousit nože sám, na mokro a kvalitně. Tvrdost čepele keramických nožů mě ale dost mate.

    OdpovědětVymazat