Vybíráme kuchyňské nože podle Gordona Ramsayho

Překvapivý návod na nákup vlastní sady kuchyňských nožů podle mediálně proslulého kuchaře Gordona Ramsayho. Čekali byste doporučení na profesionální sadu od konkrétní značky a popis pěti, sedmi, nebo třeba deset nožů, bez kterých se v kuchyni neobejdete? Tak se se budete divit, co vám Gordon vlastně řekne.

Podívejte se na toto krátké video a shrňme si jeho základní sdělení do několika vět i česky.

Ve skutečnosti nepotřebujete utrácet přemrštěné částky za bohaté sady kuchyňského vybavení, tedy ani za velké sady kuchyňských nožů. Profesionálové, jako třeba Gordon Ramsay si v kuchyni vystačí se třemi noži.

Velký kuchařský nůž

Mluvíme o velkém a relativně těžkém noži s čepelí o délce 15, ale třeba i 25 centimetrů dlouhou. Tupá hrana nože je rovná a ostří má špičku do oblouku tak, aby velký nůž umožňoval krájení houpavým pohybem celým ostřím a vlastní vahou.

Loupací nůž

Nožík na loupání ovoce nebo zeleniny (pozor, pouze na loupání, nikoliv na krájení) by měl být naopak krátký, tak akorát proti palci. čepel může být podobně do obloučku proti rovným "zádům" nože, ale často se setkáte také se srpkovitým prohnutím ostří, které řadě lidí vyhovuje více.

Nůž s vlnkovaným ostřím

Tak na tomto místě je to trochu překvapení. dlouhý rovný nůž se zubatým, nebo vlnkovaným ostřím, zpravidla používáme na krájení pečiva, ale Gordon ho výslovně doporučuje na řezání a krájení.

Obecné rady pro nákup nožů

Než nůž koupíte, chyťe ho do ruky a přesvědčte se, že vám dobře padne do dlaně. V kvalitě rukojeti je často skrytá hodnota celé sady kuchyňských nožů. Když se při krájení dobře cítíte, bude dobře vypadat i vaše práce. Hmotnost nože je také velmi důležitá, protože čím je nůž těžší, tím méně na něj musíte tlačit a tím větší v něm máte cit.

Žádné komentáře:

Okomentovat