Jaký mixér nebo šlehač do kuchyně?

Pro vybavení kuchyně se dnes nabízí celá řada spotřebičů, které míchají, sekají, melou a krájí. Je přirozené, že by výrobci chtěli, abyste si je pořídili všechny, ale pak se nutně stane, že se v některých funkcích budou překrývat a něco budete mít zbytečně. Na druhé straně - pokud na to máte peníze, byla by škoda v kuchyni improvizovat s jedním spotřebičem tam, kde by byly potřeba dva různé. Pojďme se na to podívat.

Spotřebiče, o nichž bude dneska řeč, spadají do kategorie mixéry, šlehače, roboty, sekáčky, food processory. Důvodem, proč se o tom budeme bavit, je řada nejaností, k čemu je který spotřebič dobrý, k čemu je nevhodný a jestli je nebo není prospěšné ho kupovat vzhledem k aktuální práci v kuchyni. Naše doporučení tak povede přes otázky: jak často děláte činnosti, ve kterých daný spotřebič exceluje? Máte na něj peníze?

Překvapivě univerzální - tyčový mixér

S tím, jak šikovný je tento pomocník, je docela záhada, že ho doma nemá více lidí. Ulehčí totiž sekání na kousky, mixování, míchání a šlehání. Což je opravdu velká část činností při vaření, od sekání zeleniny a bylinek do polévky, mixování hotových polévek a omáček, šlehání krémů ze smetany, bílků a podobně, ale i homogenizace nejrůznějších majonéz, omáček a dipů. Velká výhoda tyčového mixéru je jeho obratnost, ať už zvolíte tyčový mixér se šňůrou, nebo na baterie, můžete s ním pracovat kdekoliv na kuchyňské lince nebo na sporáku, v jakékoliv nádobě, hrnci nebo misce.

Některé tyčové mixéry už v základu mají větší počet výměnných nožů, pro každou činnost speciální, některé mají dokonce sekáček jako nástavec, který vyměníte za hlavici s nožem a rozšíříte tak pole své působnosti.

Tyčový mixér se ovládá jednou rukou a nevyžaduje, na rozdíl od jiných zařízení, přelévání a přesypávání surovin do speciálních nádob.

Stolní mixér - hlavně na tekuté suroviny

Když se na dně úzké kónické nádoby točí hvězdice z ostrých ocelových nožů, mluvíme o stolním mixéru. Na rozdíl od mixérů ručních, ponorných, nebo jak říkáme jinak tyčových, zde veškerý mixovaný materiál musíme do pracovní nádoby mixéru nasypat a nalít. Promyšlený kónický tvar nádoby má svá pro a proti. Ostré nože na dně nádoby tvoří vír, který vytlačuje rozmixovaný materiál po stěnách nahoru a středem nádoby vtahuje nerozmixovaný dolů. Docílí se tak rovnoměrného mixování v celém objemu nádoby, jakkoliv nehomogenní materiál tam dáme.

Z toho ale pramení i jednoznačné omezení - potraviny bez tekuté složky v mixéru nerozmixujeme, nebo pokud ano, zůstanou nalepené uvnitř. Zahlcením mixéru pevnými kousky bez vody můžeme dokonce přístroj zadřít a zničit.

Perfektního výsledku nicméně dosáhneme při mixování a homogenizaci zeleninových polévek a výrobě smoothies.

Jednoúčelový, ale úsporný a výkonný - sekáček

V porovnání s tyčovým mixérem je zrovna sekáček spotřebičem s velice úzce ohraničenou působností a není divu, že to není zrovna prodejní hit. Na druhé straně, kdo má na kuchyňské lince dostatek prostoru a potrpí si na všelijaké zlepšováky, zrovna sekáček pro něj nebudou vyhozené peníze. Funguje totiž skvěle v tom, co má dělat - sekat na malé kousky až na jemnou pastu zeleninu, ovoce, ořechy, třeba i kousky masa. Pozor, není to to stejné, jako třeba mixér - mixér si lépe poradí s tekutou směsí, pasty a pomalu tekoucí směsi z něj budete jen těžko dostávat ven.

Půvab sekáčku je v tom, že je velmi malý a v relativně malé pracovní misce předvádí vysoký výkon. Třeba rybičkovou pomazánku v něm uděláte na pár mrknutí oka. Jak už jsme si řekli, sekáček najdete i jako příslušenství k některým tyčovým mixérům, ale třeba taky u ručních šlehačů.


Kuchyňský robot - středobod kuchyně, ale ne pro každého

Kuchyňského robota vymysleli v Americe na začátku dvacátého století. V té době se v každé domácnosti denně pekl domácí chleba, o obrovském množství sladkého pečiva ani nemluvě. Správná žena byla především hospodyňka, kuchařka a pekařka a první kuchyňské roboty byly najednou schopné ušetřit ženám hodiny vyčerpávajícího hnětení týdně.

Kuchyňský robot především vyrábí různá těsta. Kynutá těsta hněte pomocí háků, řidší těsta míchá pomocí plochého šlehače, šlehačku, sníh nebo polevy potom šlehá drátěnou šlehací metlou. To jsou činnosti, které pokryjí prakticky veškerou domácí pekařinu a cukrařinu, a kdo dělá třeba pravidelně buchty, nebo zmíněný domácí chleba, ten kuchyňský robot potřebuje.

S pomocí nejrůznějších nástavců a funkčních doplňků kuchyňské roboty zvládnou nahradit velkou část dalšího kuchyňského zařízení, takže nebudete třeba potřebovat mlýnek na maso, struhadlo na rohlíky, sekáček, food processor, odšťavňovač, strojek na těstoviny a spoustu dalších.

Kuchyňský robot ale zpravidla na trvalo zabere část pracovní desky kuchyňské linky. Kvůli výkonnému motoru, ale taky kvůli větší stabilitě, bývá poměrně těžký, a pravidelně ho schovávat do skříně není dobrý nápad.


Food processor - kráječ a sekáček v jednom

Pokud v obloze nedělního oběda v restauraci dostanete precizně nakrájená rajčata, mrkev, nebo papriku - na podezřele přesné plátky, dělal to buď velmi zručný kuchař, nebo food processor. Jedná se o přístroj, který využívá krájecích a strouhacích disků pro naporcování zeleniny na adekvátně stejnoměrné kousky. Jádrem food processoru je průhledná válcová miska, nad kterou se točí jeden z krájecích nástrojů, nejčastěji z jakostní nerezové oceli, a krájí zeleninu dovnitř bez dalšího mixování nebo míchání. Dostanete tak nejen zmíněné plátky, ale i precizní hranolky, kostky nebo tenké proužky, podle použitého nástavce. Stejně tak můžete strouhat ořechy, mrkev nebo třeba suché pečivo, pokud použijete struhadlový disk.

Vložením nože dovnitř misky dostáváme nás známý sekáček, což rozšiřuje záběr food processoru i na zeleninové směsi, omáčky, dipy nebo pyré.

Univerzální pomocník - ruční šlehač

Jestliže jsme doteď prezentovali kuchyňské spotřebiče v jejich maximálním využití (jaký se na co především hodí a na co ne), ruční šlehač potom zvládne naprostou většinu všech zmíněných prací, samozřejmě s očekávaným omezením v menším výkonu motoru a faktu, že ruční šlehač držíme v ruce.

Správný ruční šlehač připraví našlehané pěny a krémy, dokonce hněte těsto hnětacími háky. Tím supluje činnost kuchyňského robota, i když s větší námahou a menším výkonem. Nasazením správného nástavce získáme tyčový mixér, se všemi výhodami, ovšem na mnohonásobně větším těle, které se hůř drží v ruce.

K ručnímu šlehači se jako příslušenství dává i sekáček, takže to máme slibovanou většinu kuchyňských prací, které šlehač zvládne udělat za ostatní.

Verdikt - mám si koupit to nebo ono?


Asi budete překvapení, ale záleží na penězích. Pokud si koupíte ruční šlehač nebo tyčový mixér, budete mít za poměrně rozumné peníze vyřešené veškeré sekání, míchání, šlehání a u šlehače i hnětení a výrobu těst. Zvládnete homogenizovat polévky, vyrábět pesta nebo dětskou výživu, šlehačku a bílkový sníh. Ale v momentě, kdy budete péct vlastní chleba nebo buchty jednou týdně, zamilujete se do smoothie, pak už vám univerzální pomocník nepomůže.

Žádné komentáře:

Okomentovat