Existuje několik rozdílů mezi evropským a japonským nožem. Asi ten největší a nejzákladnější začíná hned při výrobě.
Japonský nůž
Japonské kuchyňské nože jsou velmi, velmi ostré a při precizním ovládání předvádějí mistrovskou práci. Ve velké většině případů jsou ale dražší, než evropské.

Japonské kuchyňské nože mívají naprosto nepřehlédnutelně typický tvar a pokud se vyrábějí metodou překládání oceli, mají také často až umělecký vzhled.
Evropský nůž
Má také svou dlouhou historii, tradici a světoznámé výrobce, jako je např. Zwilling J.A. Henckels. Náš evropský nůž je robustnější, ale také odolnější, jelikož není tak náročný na péči a uložení. Lze jej používat víceúčelově a snese i tvrdší zacházení než japonský. Jeho ostří bývá vybroušené pod vyšším úhlem a odolnější proti odštípnutí. I evropské kuchyňské nože se někdy vyrábějí z uhlíkové oceli (paradoxně ty nejlevnější i ty nejdražší), převládá ale nerezová ocel, objevuje se třeba i zirkonová keramika.
Kuchyňské nože západního stylu zpravidla nedosahují tak brilantní ostrosti, ale i tak jim dají přednost třeba i kuchařské celebrity. Ať už vyberete tak či onak, u dobrého výrobce nesáhnete vedle.
Kuchyňské nože západního typu používají pro stejné činnosti jiné tvary, ale navzdory nižší pořizovací ceně (v průměru) rozhodně nejsou horší.
Žádné komentáře:
Okomentovat