Velký nebo malý nůž?

Osobně nejsem v kuchyni žádný profík, ale všimnul jsem si, že někteří profíci na všechno používají jeden velký nůž. A to tak velký, se kterým bych si tak maximálně ublížil. Na téma velkých nebo menších nožů jsem si vzpomněl celkem náhodou, když jsem sledoval toto propagační video na keramické nože:


Všimněte si keramického nože velkého pomalu jako lopata. Jak by se Vám s ním pracovalo? Svoje názory můžete eventuálně napsat tady do diskuse. Máte radši pro každou činnost zvláštní velikost a tvar nože, nebo děláte všechno jedním "master chef" nožem?

3 komentáře:

  1. Já používám prakticky výhradně největší keramický nůž se sedmipalcovou čepelí. Široká a dlouhá čepel mi slouží nejen ke krájení, ale i k nahrnutí nakrájené zeleniny nebo masa na dlaň a do hrnce, rychlost je v tomhle případě rozhodující. Vařím v restauraci U Klimešů ve Starém Plzenci a když se v poledne nahrnou lidi, je každá minuta drahá. Široký keramický nůž používám i doma, ale je pravda, že doma spíš vaří žena :-)

    OdpovědětVymazat
  2. S tím velkým keramickým nožem jsem to nikdy moc nepochopila. Viděla jsem sice lidi krájet všechno jedním největším nožem a vím, že se keramické nože dají velice rychle a dobře umýt, takže nehrozí přenos bakterií třeba ze syrového masa na zeleninu, ale já na každé krájení potřebuji nůž tak akorát. Na ovoce a zeleninu malý šikovný nožík, na maso větší.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, taky mám rád na všechno jinou velikost. Řekl bych, že číňani se už se sekáčkem v ruce rodí a když je pak člověk vidí pracovat v kuchyni, je to malý koncert. Osobně mám doma jediný keramický nůž. Prostě jsem ho chtěl vyzkoušet. Na zeleninu je super, jen by mohl být pružnější. Jako hlavní výhodu vidím to, že je pořád ostrý jak žiletka. Ocelové nože mi přijdou praktičtější, ale každý měsíc je chvilku brousím.

    OdpovědětVymazat