Keramické nože - Recenze J. Paulová

Dostala jsem k výročí svatby dva keramické nože značky Homeware, kterou jsem do té doby snad ani neznala. Vždycky jsem tuhle keramickou módu brala spíš jako sezónní záležitost - ano, keramické nože budou asi opravdu ostřejší a asi opravdu šetrnější k vitamínům, ale jejich křehkost je podle mě odsune na druhou kolej. A musím říct, že jsem se s oběma noži příjemně sžila a kromě toho, že jsem se už dvakrát pořezala při mytí, jsem naprosto spokojená.



Původ keramických nožů


Už jako studentka jsem zaznamenala, že se keramické skalpely používají v chururgii a dokonce jsem viděla i žiletky, na kterých bylo napsáno, že mají keramické ostří. Je pravděpodobné, že náročná výroba (keramické nože se vyrábějí vysokým tlakem a teplotou roztavením minerálu oxidu zirkonia) dlouho držela keramické nože mimo lukrativní trh s kuchyňským vybavením. Nejsem si teď jistá, která z firem, přišla s keramickými noži na trh první, ale je evidentní, že se spustila celkem slušná lavina.

Co nám o keramických nožích tvrdili


Krájením ocelovým nožem vzniká v ovoci malý elektrický náboj, jako v bateriích založených na ovocné šťávě, a ten prý ničí vitamíny. No, nevím. Hledala jsem chvilku na internetu a nenašla pro to žádné důkazy, žádný abstrakt vědeckého článku. Jakkoliv si takovou chemickou reakci celkem dovedu představit, musím celou věc označit za nepodloženou. Druhá často diskutovaná věc je oxidace krájeného ovoce s přispěním trojmocného železa, čili rzi. Často uslyšíte, že jablko překrojené keramickým nožem nezhnědne. To je prosímvás lež jako věž. Je to vzdušný kyslík, který způsobuje u ovoce změnu barvy, nikoliv železo. Pravdou ale je, že pokud se do ovoce při řezání skutečně uvolňují molekuly z oxidovaného povrchu nože, je velmi pravděpodobné, že se na oxidaci podílejí. Oxidy železa jsou jako oxidační činidlo mnohonásobně silnější, než samotný kyslík, aspoň co si vzpomínám ze školy. Opět mi ale chybí nějaká pěkná studie, která by to potvrzovala v číslech a bez reklam.

Keramické nože Homeware a pocit z jejich používání


První, co jsem zkoušela, když jsem oba níže vyfocené nože rozbalila, bylo řezání papíru. Prostě jsem nevěřila, že by měly být skutečně tak třeskutě ostré. A byly. Kdyby byla čepel ještě o něco tenší, byl by pocit z ostrosti ještě intenzivnější, ale beru to tak, že keramické nože kvůli své křehkosti musejí mít určitou tloušťku, aby se daly vůbec bez obav používat.
Následně jsem krájela zeleninu na lečo a maso na čínu na druhý den. V obou případech to šlo jako po másle, nože Homeware mají velmi příjemný úchop, jsou lehoučké a okamžitě se s nimi cítíte dobře. Souměrně broušené ostří velmi spolehlivě vede řez (pozor na některé levné keramické nože s jednostranným výbrusem, ty jsou dobré tak do vitríny)

kuchařský keramický nůž homeware

Kuchařský keramický nůž s šestnácticentimetrovou čepelí. Hodně slušný nástroj do kuchyně, zejména na maso a ryby. Vyzkoušeno a potvrzeno. Jen v okolí kostí má člověk strach, aby si nůž neuštípnul, jak se o tom často píše, ale když kupujete maso bez kostí, oceníte jeho permanentní ostrost.

keramický nůž homeware loupací

Menší deseticentimetrový univerzál, šikovný keramický nůž pro řadu činností v kuchyni. Zeleninou klouže opravdu dobře a zvládne i tenké plátky rajčat.

Závěrem

Kvalitní keramické nože, mezi které Homeware s klidem můžeme počítat, si svoje místo v kuchyni najdou. Jako největší výhodu bych viděla jednoznačně jejich neotupitelné ostří, které se osvědčuje zejména při krájení měkké zeleniny nebo ovoce. Přijemné je také držení těchto nožů a jejich dobrá vyváženost. Pokud máte možnost porovnat si keramické nože s profesionálními kuchařskými noži z oceli, určitě Vás napadne, že ostří a skvělá ovladatelnost jsou přece celkem standard. Bavíme se ale taky v relaci relativně nízkých nákladů, keramické nože Homeware cenově rozhodně nepatří k drahému zboží. Jsem přesvědčená, že kovové nože ve stejné ceně by mohly mít v některých detailech ve srovnání i horší výkon.

2 komentáře:

  1. Já vám nevím...keramika je sice fajn, ale podle mě tvrzená ocel je tvrzená ocel - nedám na ni dopustit.

    OdpovědětVymazat
  2. Keramický nůž nenahradí kovový, ale je fajn doma 1-2 mít, hlavně na zeleninu a maso bez kostí. Je totiž i po 3 letech perfektně ostrý.

    OdpovědětVymazat