Jak správně pečovat o ostří kuchyňských nožů

Kuchyňský nůž nezůstane ostrý navždy. Kromě případů, kdy se otupí nechtěným kontaktem s tvrdými materiály, ztrácí svoji ostrost i přirozeně při každodenním používání. Metod, jak ostří obnovit, je celá řada, ale jedno je spojuje - vědět jak na to se rozhodně vyplatí.

Obnova ostří ocílkou

Pod mikroskopem byste viděli, že okraj nože je tvořen tisíci malými řeznými zoubky. Používáním se jemné zoubky zkroutí a výsledkem je tupý nůž. Je důležité pravidelně tyto zoubky narovnat ocílkou, aby se obnovilo ostří.


1. Příprava

Záleží jen na vás, zda-li chcete na broušení použít ocílku nebo kuchyňský stolní brousek. Práce s brouskem je opravdu jednoduchá. Chcete-li rychle a efektivně naostřit nůž, vložte čepel do otvoru, několikrát nůž otvorem v brousku jemně protáhněte. Chcete-li použít ocílku, ubezpečte se, že má vyšší tvrdost než nůž, který má být ostřen. Ještě jedna důležitá věc: nikdy neostřete zoubkované nože. Musí být broušeny profesionálem nebo vyměněny za jiný nůž.

2. Najděte si perfektní úhel

Ok, tak dejme se do toho. Držte ocílku hrotem směřujícím na stůl nebo na kuchyňské prkénko. Úhel mezi nožem ZWILLING a ocelí by měl být přibližně 15 stupňů. Japonské nože, jako jsou třeba Zwilling Miyabi musí být pod úhlem 9-12 stupňů.

3. Pohyb

Táhněte nožem dolů přes ocílku, od paty nože ke špičce. Pak změňte strany. Prvních pár tahů byste měli použít větší tlak na nůž a pak byste měli tlak zmírnit až do posledního tahů. Opakujte to třikrát a po každém táhnutí změňte stranu.

Broušení nože na brusném kameni


Pokud ostří již více nemůže být naostřeno broušením, musí být znovu naostřeno tak, aby vznikla nová hrana. Je čas naostřit váš svůj nůž. Ukážu vám, jak na to.

1. Příprava

K ostření můžete použít brusný kámen. Před použitím jej ponořte asi na pět minut do vody. Potom položte neklouzavou stranu kamene směrem dolů na dřevěnou základnu. Pro dosažení nejlepších výsledků udržujte kámen vlhký v průběhu celého procesu. Během ostření se vytvoří šedá tekutina. To je normální a zlepšuje účinnost.

2. Nastavení

Nyní pevně uchopte rukojeť nože v jedné ruce, čepelí směrem k sobě, položte nůž na brusný kámen pod úhlem 10 - 20 stupňů. Ujistěte se, že mezi zadní stranou čepele a ostřícím kamenem je mezera velikosti papírovou krabičkou na sirky. Položte volnou ruku na čepel, ale nikdy přímo na ostří. Opravdu to myslím vážně. Dotýkání se ostří může vést k vážným zraněním, proto buďte opatrní.

3. Pohyb

Nyní pohybujte čepelí, vyviňte malý tlak, v pravidelných tazích od sebe a k sobě přes brusný kámen. Vždy mějte malý úhel mezi čepelí a kamenem. Všimnete si, že po pěti nebo pár tazích uvidíte hrubý otřep na noži. Pomyslně si rozdělte čepel na tři části, pokud má nůž velkou čepel. Vždy začínáme u špičky nože a postupujeme zpět k záštitě nože.

4. Změna stran

Nyní otočte nůž tak, aby čepel již nesměřovala k vašemu tělu. Pokračujte v udržování úhlu 10 - 20 stupňů a mezeru cca. 5 mm od zadní části čepele k brusnému kameni. Táhněte ostří nahoru a dolů po brusném kameni. Střídavě bruste obě strany čepele, pět až desetkrát na každé straně.

5. Odstranění otřepů

Chcete-li odstranit vzniklé otřepy z nože, táhněte nožem v pomyslné křivce zleva shora doprava přes brusný kámen. Potom nůž omyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškeré zbytky a důkladně jej vysušte. Uložte brusný kámen na chladném, suchém místě - mimo přímý sluneční svit.

Konečná zkouška ostrosti

Ke zkoušce ostrosti nože, můžete použít arch papíru. Je-li ostří dokonale ostré, nůž projede papírem bez vážného tlaku nebo poškrábání. Pokud stále nejste spokojeni s ostrostí nože, zopakujte ostření, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku.

Žádné komentáře:

Okomentovat