Co je to vykosťovací nůž?

Každý z nás ho asi už někdy viděl, dokonce možná i s komentářem - podívej, jak má ten řezník ten starý nůž probroušený tak, že z něj zbylo jen tenké ostří. Jenže co když je to celé jinak? 

Možná to tak skutečně bylo a pahýl čepele býval kdysi skutečně plnohodnotným řeznickým nožem, ze kterého zbyla neustálým broušením jen nejtlustší část kolem bývalého hřbetu nože. Možná si někdo všimnul toho, že s takto zúženou čepelí, která je ale zároveň dostatečně silná a neohebná, se při vykosťování masa dobře manévruje kolem tvrdých kostí. Možná proto se dnes vykosťovací nože vyrábějí přímo takové a není potřeba čekat celou generaci, až vzniknou přebroušením jiných tvarů nožů.



Moderně vyrobený vykosťnovací nůž. Poměrně silný hřbet nože a úzká čepel dávají takovému noži obratnost při vedení řezů blízko kostem, a zároveň pevnost proti páčení. Zdroj: Homeware.cz


Dnes je vykosťovací nůž součástí každé lepší sady nožů a tvarem zůstává nezaměnitelný. Vedle nožů se širokou čepelí, které dobře vedou rovný řez a mohou posloužit třeba i k nahrnutí většího množství jídla z kuchyňského prkénka spoléhá vykosťovací nůž na přesný opak - možnost v řezu manévrovat a točit, přitom ale nabídnout odolnost proti ohnutí nebo zlomení.

Vykosťovací nůž může být na první pohled podobný s filetovacím nožem. V čem se liší se dočtete v dalším článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat